Uudised

ForestBoost programm viis tutvuma Poola metsanduskooliga

Möödunud nädalal külastasid meie kaks töötajat ja õpilast projekti ForestBoost raames Poolat.

Projektis osaleb kokku 6 kooli - Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Soome, Zespol Szkol Lesnych i Ekologicznych w Brynku Poola, De Wijnpers Belgia, Luua Metsanduskool Eesti, Berufskolleg am Eichholz Saksamaa, Kpedu, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Soome. Projekti eesmärk on metsanduse õpilaste õpirännete arendamine ja koostöövõrgustiku loomine, et õpilased võtaksid õpingute ajal õpirännet loomuliku osana. Lisaks tutvuvad nii õpilased kui ka metsandusõpetajad teiste võrgustikus olevate metsanduskoolide õppemeetoditega ja -kavadega. Nad tunnevad partnerkoole ning nende erinevaid õppevõimalusi. Sel korral tutvuti Poola metsanduskooliga.

Programm oli väga tihe ning informatiivne. Esimesel päeval oli kultuuriprogramm, kus külastati Poola kuningate linna Krakowit ja muuseumit. Teisel päeval tutvuti Wisla metsapiirkonnaga, mis on 8717 hektari suurune ning peamine puuliik on harilik kuusk, kuid olulised puuliigid seal on ka hõbekuusk ning pöök. Külastati ka piirkonnas olevat taimlat ning metsisefarmi, saekaatrit ja lambakasvatust mägedes. Külastuse viimasel päeval viibiti Katowice metskonnas, mis on taastatud metsaala pärast söekaevandamist, kus peamine puulik mänd (34%) ning järgmine tamm (26%). Katowice metskond on 14 000 hektari suurune ning asub Sileesia kõrgustikus, mille maastik on väga vaheldusrikas – kõrgem koht on 352 meetrit.

Pärastlõuna veedeti koolis, kus koos Poola metsanduskooli õpilastega istutati mälestuseks Saksa külaliste toodud kastanipuu. Peale seda toimus kõikide partnerite õpilaste vahel võistlus metsatundmise peale – võrsed, loomad, linnud ja metsatehnika tundmine. Meie kooli poisid Rihard ja Rainer saavutasid 4. koha.

Lisaks oli igal riigil ülesanne tutvustada oma riigi või kooli parimaid metsandustehnikaid. Meie koolist tegi tubli ettekande rahvusvahelisele seltskonnale Rihard Rokk, rääkides e-lahendustest ja tarkvaradest Eesti metsanduses.

Kokkuvõttes oli väga huvitav ja hariv õppereis nii töötajatele kui ka õpilastele. Järgmine projektikohtumine on Belgias, kus meid võtab vastu De Wijnpersi kool.