Uudised

Rohkem pilte

Luua metsanduskoolis olid külalised Valgevenest

Aprilli viimasel nädalal viibisid Luua metsanduskoolis külalised Valgevenest – Polotski riiklikust metsanduskolledžist. Polotski Metsanduskool on Valgevene Riikliku Tehnoloogiülikooli kolledž.

Polotski kolledž on üks vanimaid kutseõppeasutusi Valgevenes, see asutati juba 1921. aastal. 2009. aastal nimetati kool ümber Polotski riiklikuks metsanduskõrgkooliks ning 2013. aastast on kool Valgevene Riikliku Tehnoloogiaülikooli kolledž. Polotskis koolitatakse nii kutseharidusega kui kõrgharidusega metsamehi.
 

Kontaktid Valgevene metsameestega on Luua metsanduskoolil juba varasemast ajast. Aastaid on Valgevene raiesportlased osalenud Eestis toimuvatel võistlustel, Eesti esindajad on käinud ka Valgevenes võistlemas. Ka koolide vahel on koostöövõimalusi kombatud aastaid – nii külastasid Luua metsanduskooli Valgevene metsanduskoolide esindajad ka aasta tagasi, siis tutvuti peamiselt metsamasinaõppega. Seekord oli põhirõhk kutsevõistlustel, sest külaskäik langes just kooli kutsevõistluste ajale ning Valgevene õpilased said proovida metsandusvõistlusi ka Luual.


Luua metsanduskooli direktori Haana Zuba-Reinsalu sõnul kiitsid külalised meie professionaalseid õpetajaid ja õpetamise kõrget taset, samuti õpilaste väga häid elamistingimusi. Edasise koostöö tarvis lepiti kokku, et mõlemal pool peetakse koolides nõu,  mida saaks koos edasi teha. Valgevenelasi huvitas väga meie kutsevõistluste korraldus ja ettevalmistus, samuti uued erialad ning metsade majandamine.
 

Huvitava nüansina tasub mainida, et Valgevenes on säilinud ka metsameeste vorm, mida külalised demonstreerisid uhkusega ka meie kutsevõistluste lõpetamisel. Muideks – kardpaelte arv vormikuue varrukal märgib vormikandja haridustaset – üks pael on õpilastel, kaks kutseharidusega metsamehel ning kolm ja rohkem tähistab kõrgharidust.