Uudised

Rohkem pilte

Eesti meister raiespordis 2020 on meie õpetaja Janno Traks!

Peale üheksa-aastast vaheaega olid 12. augustil Luua Metsanduskoolis taas raiespordi Eesti meistrivõistlused. Võistluste tulemused olid suurepärased – raiespordi Eesti meister 2020 on meie raieõpetaja Janno Traks! Teine oli Raino Poll ja kolmas Jarro Mihkelson. Parim juunior Ralf Elfenbein oli üldarvestuses kuues.

 

Janno Traksile oli see raiespordis esimene meistritiitel, kuigi esiotsas on ta raievõistlustel olnud korduvalt. Varasemast on muuhulgas ette näidata kaks meistrivõistluste hõbemedalit – 2003. ja 2017. aastast.

Võistlustel oli väljas ka meie naistekoondis Reet Kullerkupp, Karina Riive ja Kertu Evert. Luua metsanduskoolis õppiv Kertu võitis üksikaladest laasimise, saeketi vahetuse ja laasimise. Lõpptulemusena tähendas see Kertule muidugi naiste meistritiitlit aastal 2020! Teiseks tuli Reet Kullerkupp ja kolmandaks Karina Riive.

 

Juunioride esikolmik oli Ralf Elfenbein, Priit-Karmo Orupõld ja Silver Pärn. Eripreemia parimale juuniorile pani välja ka Eesti Metsaseltsi pikaaegne president Heiki Hepner, kes asutas metsanduse järelkasvu auhinna.

 

Võistlusväliselt selgitati välja ka Luua metsanduskooli Kooli karika võitja, mis selgus õpetajate, vilistlaste ja õpilaste vahelises jõuproovis. Lõppkokkuvõttes võitis karika õpetajate võistkond koosseisus Janno Traks, Sulev Tooming ja Tõnu Reinsalu. Vilistlased Jarro Mihkelson, Raino Poll ja Tiit Reitel kaotasid vaid 19. punktiga.

Kokku võttis võistlustest osa 35 raiesportlast.

 

Võistluste peakorraldaja Mart Kelk sõnas, et Luua Metsanduskool võistluspaigana oli korraldusliku külje pealt kindlasti mugav ja tingimused head. Kuigi pealtvaatajaid palju ei olnud, tegime võistlustest võimsa ülekande, sedasi said kõik huvilised võistlustest osa sõltumata sellest, kus nad parasjagu viibisid.

 

Kelk lisas, et võistlusi mõjutas ka koroonaviirus. Nii oli terve võistlushooaeg ilma välisvõistlejateta, samas osalejaid oli palju, eriti Luual. Kohal oli kõik noored ja vanad tegijad. Kui Eesti hooaeg sai kenasti tehtud ja kõik läks hästi, siis suurim mõju viirusel oli see, et septembris toimuma pidanud MM Serbias lükkus edasi 2022. aastasse ja sellega jäi üks tsükkel vahele.

 

Koos raievõistlustega toimus ka võsasaagide võistlus 2020. Osalejad pidid näitama oma oskusi noorendiku hoolduses, kooli kõrval oli selleks üles seatud eraldi võistlusplats kuuskede ja neid ümbritsevate lepakaigastega. Meie osaleja, õpetaja Ole Hütt tuli seal kolmandaks.

 

Meeste esikolmik alade kaupa:

  • Langetamine – Taavi Ehrpais, Janno Traks ja Raino Poll
  • Saeketi vahetus – Jarro Mihkleson, Sulev Tooming ja Erik Rist
  • Kombineeritud järkamine – Jarro Mihkelson, Taavi Ehrpais ja Tiit Reitel
  • Täpsussaagimine – Marko Pohlak, Janno Traks ja Erik Rist
  • Laasimine – Jarro Mihkelson, Tõnu Reinsalu ja Raino Poll

 

Alade kaupa oli juunioride esikolmik järgmine:

  • Langetamine – Priit-Karmo Orupõld, Ralf Elfenbein ja Silver Pärn.
  • Saeketi vahetus – Peeter Mitt, Henri Tokman ja Silver Pärn
  • Kombineeritud järkamine - Priit-Karmo Orupõld, Ralf Elfenbein ja Riho Reimann.
  • Täpsussaagimine – Peeter Mitt, Ralf Elfenbein ja Alksander Palu.
  • Laasimine – Silver Pärn, Ralf Elfenbein ja Markus Oder.